HISTORIE


 

Fotografie najdete zde...

Všechno to začalo pečením svatebních koláčů na naši svatbu, která byla 29.9.1990. Těsto se zadělávalo ručně doma pod vedením místní pekařky-cukrářky paní Anežky Galáskové (peče dodnes na oslavy a svatby ač má letos 81 let), která manžela pořád chválila, jak mu to jde. Za 3 týdny se vdávala má sestra Pavla a manžel s paní Anežkou spolupracoval zase a rád. Těsto vykynuté se pak vezlo do pekárny ve vedlejší vesnici, kde se koláče naplnily a pekly.

Před vánocemi 1990 běžela v TV reklama na Salimu v Brně v r.1991, kde ukazovali stroje a zařízení pro malé pekárny. Tam pak manžel vyrazil, posbíral prospekty, kontakty a nadšeně pak referoval celé rodině. Jeho myšlenkou se nadchl i můj otec Jaroslav Mácha, který ho v jeho úsilí podporoval a velmi pomáhal.

Chronologie:
04-06/1991: vyřizování formalit, úvěru, ručení, projektu, stavební firmy
06-07/1991: bourání stodoly, betonování základů, výroba tvárnic - vše svépomocí za podpory obou rodin, známých, kamarádů
07-12/1991: stavba pekárny. Museli jsme být hotovi do 15.12.1991, kdy měly z Francie dorazit stroje, ale jejich dodávka se opozdila vinou počasí a zůstaly trčet na francouzsko-německé hranici. Dorazily až 30.12.1991 - VIZ TELEGRAM
01/1992: montáž, zkušební provoz-starý pan pekař z Brušperka a Staré Bělé manželovi a prvním zaměstnancům pomáhali.
Manžel Josef Šeděnka se mezitím rekvalifikoval na pekaře v Pardubicích na Střední průmyslové potravin.škole, pak spolu s paní Annou Šebestovou se zapracovávali na stejných strojích u pana Havlíka v Bruntále a pak další zaměstnanci v pekárně v Ostravě – Mariánských Horách u p.Piláta a Prateckého. Mezi první zaměstnance patřily: p.Zdenka Hložanková, Jana Jurčáková, Jaroslava Adamcová, Božena Davidová.

Při stavbě nám moc pomohli Petr, Marek a Radim Pelíškovi, Břetislav Palička, Petr Hranický, taťka Josef Šeděnka, Jiří Kantor, p.Šebesta, Zemánek, Robert Bernát, p.Merta, Slabý a další a další. Se stravou moje maminka p. Jaroslava Máchová, se kterou jsme převážely hrnce jídla starou škodovkou z Dukle na Zákostelí a zpět.

02/1992: provoz a rozvoz začíná. Začínali jsme se starou 1203 šedou a žlutou, pak nový FURGON, PICK-UP, VOLKSWagen, KIA BESTA, FOFD transit 1.,2.,3., červený Pick –UP. Takto se náš vozový park měnil. Dnes 2 Fordy Transity a 1 Pick-up.

Měli jsme na začátku 2 směny: odpolední a noční, keré se po týdnu střídaly, 1 směnu vedl manžel, 2.p.Šebestová. Postupně se personál i organizace měnily. Dnes 2 směny o 6 lidech, které dělají 2dny odpolední, 2 dny noční a 2 dny mají volno. Pečeme i v SO a NE. Na těchto směnách pečeme chléb a pečivo a na ranní směně od PO do PÁ pečeme koláče , frgály, ozdobné regály a cukroví.

S účetnictvím a obchodem manželovi pomáhala moje maminka p. Jaroslava Máchová, která nám pomáhá dodnes. Zpočátku se pracovalo bez počítače, tiskárny, jen papír, kopírák, tužka a kalkulátor. Každý večer jsme ručně vypisovali spousty dodacích listů na další den, se kterými nám pomáhala p.Anna Kantorová. Objednávky se sepisovaly do velké tabulky, ze které se spočítalo co se bude péct a z kolika mouky se musí zadělat těsto. Maminka se dlouho počítači bránila a dnes si to bez něho a tiskárny neumí představit.

Sortiment počáteční: rohlíky, uzly, pletenky, veky, vánočky, grahamové rohlíky a chlebenky. Pak s pekařem z Brušperka loupáky. Pak podle receptu paní A.Galáskové jsme začali se svatebními koláčky.
Ruční dělička se vyměnila za poloautomat, což ulehčilo práci.Koupila se fritéza a začali jsme smažit koblihy, vdolky, skořicové copy.
Koupili jsme 2.pec, pec na chleba, jehož kvalita tím stoupla. Pořídili jsme myčku na přepravky, kráječku na chleba.

V roce 2001: těžká zkouška pro všechny - manžel měl autonehodu a zemřel.
9.5.2001. Tehdy mi pomohli s firmou hlavně moji rodiče-otec s věcmi technickými, mamka s provozními. Nechala jsem kantořiny a začala se věnovat firmě na plný úvazek. Náš jediný syn Adam, ještě malý, má necelých 5 let.
S taťkou jsme pořídili další děličku, v r.2006 přistavěli dílnu a pořídili novou velkou provalovačku na listové těsto, 2.větší rohlíkovač. Po r.2001 nám s opravami strojů pomáhal p.Igor Višvader. Po r.2005 taťka, po r. 2007 p. Karel Palička.
12.11.2007 nás taťka náhle a nečekaně opustil!!!

Dnes vedeme firmu s maminkou za technické pomoci p. Karla Paličky a našich věrných zaměstnanců, hlavně řidiče Libora Poláška, pekaře Davida Čaneckého a paní Leony Hrubé, které zaučoval ještě manžel.
Ve firmě jsme měli i pekařské svatby: David + Radka Čanečtí, Slavomír + Marcela Vidličkovi.

Naše pekárna je vyhlášena zejména svatebními koláči: tvaroh, mák, ořech, povidla, borůvky, jablka, hrušky. Frgály: tvaroh, mák, povidla, borůvka, hruška nebo velkými ozdobnými frgály různých náplní ve tvaru: kulatý, ovál, srdce. Pečeme i mini koláčky všech druhů. Svatební koláčky balíme i do „výslužek“. Ke koláčům pečeme i drobné cukroví.

Náš sortiment se stále mění a rozšiřuje. Každodenně pečeme asi 50 druhů pečiva a dalších 30 druhů dle zakázek a sezony. Z běžného pečiva: Rohlík, uzel, pletenka, hamburger, banketka, veka, Chléb-pšenično-žitný, cereální, slezský tmavý, žitný, grahamové-rohlíky, bulky, večky, sojové rohlíky, bulky, cereální kostky, dalamánky, bramburgery, lněné rohlíky, vícezrné večky, loupáky, loupáčky, různé šátečky, hřebeny, croisany, škvarkové kapsy, šneky: pizzové a zelné, vánočky, záviny, mazánky, dukátové buchtičky, bábovky, bílkové a biskupské chlebíčky, třené koláčky, linecké cukroví, perníčky, čajové cukroví, čerty, mazance a další dobroty. Naše koláčky cestovaly i do USA, Holandska, Německa, Belgie, Anglie, Slovenska, kam je naši zákazníci vozí svým dobrým známým, o čemž nám referovali.